ارزیابی کیفی آب شرب و پتانسیل خوردگی و رسوبگذاری آن در شبکه توزیع (مطالعه موردی: آب شرب شهر اسفدن)
چکیده
تعریف مسئله و هدف: منابع اب زیرزمینی به عنوان تنها منابع پایدار آب آشامیدنی در استان خراسان جنوبی برای تامین نیاز آب شرب شهرها مورد استفاده قرار میگیرد. آب های زیرزمینی اغلب دارای غلظت بالایی از ترکیبات یونی هستند که کیفیت آب را برای مصارف شرب و صنعتی تحت تاثیر قرار میدهند. بنابراین آنالیز و تحلیل کیفی منابع آب زیرزمینی در طول دوره بهره برداری امری ضروری است. در این راستا با استفاده از دادههای مربوط به آنالیز آب منابع زیرزمینی شهر اسفدن در استان خراسان جنوبی به بررسی کیفی آن از نظر قابلیت استفاده برای شرب و همچنین پتانسیل خوردگی و رسوبگذاری در شبکه توزیع پرداخته شد.
مواد و روش ها: قابلیت شرب منابع آب زیرزمینی شهر اسفدن برای یک بازه زمانی بین سال های 1385 تا 1400، بر اساس استانداردهای کیفی آب شرب ایران (1053) و سازمان بهداشت جهانی مورد ارزیابی قرار گرفت و همچنین برای بررسی پتانسیل خوردگی و رسوب گذاری آن از شاخصهای اشباع لانژلیه، پایداری رایزنر، رسوبگذاری پوکوریوس و لارسون-اسکولد استفاده گردید.
یافته ها: بر اساس نتایج این تحقیق، آب شرب شهر اسفدن مطابق استاندارد آب شرب ایران و سازمان بهداشت جهانی در سطح کیفی مطلوبی قرار دارد و نزدیک به دو دهه خشکسالی در استان خراسان جنوبی سبب کاهش کیفیت منابع آب این شهر نشده است. همچنین بر اساس شاخصهای خوردگی و رسوبگذاری مذکور، آب در طی بازه زمانی مورد مطالعه معمولا در وضعیتی نسبتا خورنده قرار داشته است.
نتیجه گیری: تحقیق حاضر بیانگر کیفیت مطلوب آب شرب شهر اسفدن برای مصارف خانگی است. همچنین بطور کلی آب شرب از نظر پتانسیل خوردگی و رسوبگذاری، در وضعیت خورنده قرار دارد و احتمال آسیب ضعیف به شبکه انتقال و توزیع آب وجود دارد. بنابراین بطور کلی شهر اسفدن از منابعی سالم و دارای سطح استاندارد بالا برای مصارف خانگی بهره میبرد.