(untitled) (توسعه پایدار و ساختمان هوشمند, 2025)
در جهت رفاه و آسایش بیشتر در ساختمان های مسکونی بهتر است از اصول و مبانی صحیح که با توجه به شرایط اقیلی و طبیعی حاکم بر شهر است استفاده شود. چنانکه اگر طراحی متناسب با اقلیم و آب و هوای هر منطقه باشد محل زندگی مطلوب تری خواهیم داشت.در این پژوهش تلاش بر این بوده که به بررسی اصول مسکن همساز با اقلیم در شهر قائن پرداخته شود. هدف از این تحقیق بررسی آسایش حرارتی در شهر قائن و تعیین اصول معماری همساز با اقلیم است.. این تحقیق توصیفی-تحلیلی است و شیوه ی گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای است.در این تحقیق داده های یک دوره ی سی ساله از ایستگاه هواشناسی قائنات مورد استفاده قرار گرفته است و با توجه به دو مدل ماهانی و بیوکلیماتیک ساختمانی گیونی مورد تحلیل قرار گرفته است. با توجه به یافته های مدل ماهانی ، شهر قائن در فصل زمستان دارای روز های سرد و خشک و در ایام دیگر سال از روز های مطلوب برخوردار است.در این شهر هفت ماه از سال دارای شب های سرد و پنج ماه دیگر دارای شب های مطلوب است.با توجه به اقلیم گرم قائن و بارندگی کم آن مقابله با باران ضروری نیست زیرا این نیاز زمانی مطرح میشود که در ماه بیش از دویست میلی متر بارندگی وجود داشته باشد.در ماه های گرم سال (تابستان)ضرورت انباشت گرما در جداره ی ساختمان احتیاج است. با توجه مدل بیوکلیماتیک ساختمانی نیز استفاده از وسایل گرمایشی بیشترین سهم(حدود 21 درصد) را در بین نیازهای حرارتی ساختمان به خود اختصاص داده است. در مرتبه ی بعدی استفاده از مصالح سنگین و سیستم خورشیدی غیرفعال و کسب حرارتی داخلی هر کدام با 16.67 درصد فراوانی مهم ترین نیاز ساختمان ها برای طراحی اقلیمی است.بنابراین در مجموع حدود 33 درصد از اوقات سال در صورتی که ساختمان با مصالح سنگین طراحی شده باشد و نوع جهت گیری ساختمان،ابعاد و شکل پنجره ها به گونه ای باشد که از انرژی خورشیدی بتوان استفاده کرد می توان به اسایش حرارتی رسید.